Waardevolle discussies door diverse groep op onze eerste denktank

Waardevolle discussies door diverse groep op onze eerste denktank

26-9-2024 - Jessie de Peffer

Op 17 september 2024 organiseerden we vanuit Het Richtlijnenplatform een denktank die mocht plaatsvinden bij V&VN in Utrecht. De denktank bood waardevolle inzichten in de toekomst van zorginnovatie en het potentieel van AI en andere digitale trends in richtlijnontwikkeling. In dit blog deel ik een aantal takeaways met je.


Er kwam een heel diverse groep samen: van een klachtenfunctionaris tot een vertegenwoordiger van het patiëntenperspectief aangevuld met richtlijnadviseurs. Deze mix van ervaringen en kennis leidde tot waardevolle discussies over onder andere gebruik van AI in de zorg, digitale zorginnovaties en het richtlijnontwikkelproces an sich.


Tijdens de bijeenkomst werden een aantal digitale trends in de zorg besproken:


Telezorg is sinds de coronapandemie een vastere plek in de zorg gaan innemen. Zorgverleners kunnen via videobeelden symptomen beoordelen, wat fysieke afspraken minder noodzakelijk maakt. Wel zag de groep de uitdaging met betrekking tot bijvoorbeeld verschil in beeldkwaliteit van telefoons. Ook werd er gesproken over de toenemende populariteit van wearables zoals stappentellers en bloeddrukmeters voor thuis, die bijdragen aan preventieve zorg, hoewel de financiering daarvan een uitdaging blijft.


Artificial Intelligence (AI) kreeg speciale aandacht tijdens de denktank. SKILZ deelde hun ervaring met ASReview, een AI-tool die wetenschappelijke literatuur snel en nauwkeurig doorzoekt. Dit kan het proces van richtlijnontwikkeling flink versnellen door relevante bronnen efficiënter te vinden. Ook werd het gebruik van AI voor het opstellen van basisteksten voor richtlijnen besproken, zoals al eerder gedaan werd bij PZNL. AI kan helpen om die basis te genereren, die vervolgens door een werkgroep wordt geanalyseerd en verbeterd. Naast efficiënt, ook heel goed in de strijd tegen het ‘witte-pagina-syndroom’.


Belangrijk inzicht van de dag: Hoewel AI veel kansen biedt, blijft menselijke controle essentieel. AI mist vaak de nuance die nodig is voor complexe (medische) vraagstukken. Het vertrouwen in AI was dan ook een belangrijk discussiepunt, waarbij de transparantie van AI-systemen en de betrouwbaarheid van de gebruikte tools centraal stonden.


Over Het Richtlijnenplatform

Het Richtlijnenplatform biedt organisaties een vaste oplossing om richtlijnen centraal te ontwikkelen, zonder dat maatwerk nodig is. Hierbij worden de richtlijnen die klaar zijn veelal gepubliceerd en getoond op de eigen website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de richtlijn. Het idee ontstond vanuit de behoefte in de markt aan een gebruiksvriendelijke en betaalbare tool voor richtlijnontwikkeling, vergelijkbaar met die van AKWA GGZ en SKILLZ.


Een initiatief van